Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Har du prøvet social selling i din butik eller som digital strategi?"

- Peter Skjold Mogensen, Lektor - Cph Business
L�s bloggen her

Supermarkeder bruger kontrakter på nul timer

Foto: detailfolk.dk



Tuesday den 16 May 2017 kl. 06:10 af: Lise Møller Schilder

Kontrakter på nul timer er hverdag for mange medarbejdere i de store supermarkedskæder. Men det er uanstændigt, mener HK.

HK Handel har kortlagt problemerne med kontrakter på ned til nul timer, som flere store supermarkeder gør brug af, når de ansætter medarbejdere.

Og det har vist sig at være et problem flere steder.

- Det er uanstændigt. Medarbejderne bliver gjort til daglejere. Lederne bruger dem som en harmonika, hvor arbejdstiden kan presses sammen eller trækkes ud. Det skaber en gruppe af medarbejdere, der indirekte bliver tvunget til at stå til rådighed med kort varsel, hvis de fortsat vil have arbejdstimer nok til at kunne leve af jobbet, siger Kim Jensen, der er faglig chef i HK Handel.

Ingen løn under sygdom

Et af problemerne med de såkaldte nulplanskontrakter er, at den ansatte ikke har ret til løn under sygdom, fordi de ifølge kontrakten ikke kan betragtes som funktionærer. Men hvis de ansatte rent faktisk har arbejdet tilstrækkeligt i en længere periode til at være funktionær, så skal de have løn under sygdom, også selvom der står nul timer i deres kontrakt.

HK oplever da også, at en lang række fastansatte på tværs af kæderne har haft ansættelseskontrakter med nul eller ganske få timer til trods for, at de har indgået i butikkens faste vagtplan igennem flere år. For manges vedkommende har de haft både 30 og 37 timers fast arbejde ugentligt. Og det er en udvikling, der har været stigende de seneste år.

- Der er sket et skred, siden lukkeloven forsvandt, siger Kim Jensen.

Ulovlige kontrakter
Loven om ansættelsesbeviser siger, at en ansættelseskontrakt skal indeholde et timetal, men det undlader arbejdsgiverne ofte. HK Handel mener derfor, at kontrakterne er i strid med lovgivningen.

- Loven er lavet, så de ansatte har sikkerhed for, hvor mange timer de er sikret, og hvor mange penge de dermed tjener. Samtidig betyder det, at man skal have løn for det antal timer, der står i kontrakten, hvis man f.eks. er syg eller på barsel, ligesom løn under ferie beregnes ud fra det, forklarer Kim Jensen.

LÆS OGSÅ: Stort flertal af HK'erne stemte ja til ny overenskomst



Flere detailnyheder Gå til forsiden




Daglig nyhedsmail:



Del artiklen:


Seneste cases og nyheder fra RetailDirect







Seneste jobs



detailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832




Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD