Presset øges på danske kæder
Flere internationale modegiganter løfter nu sløret for leverandører i ulande efter dødsulykke. Danske virksomheder tøver stadig.
Svenske H&M har gjort det, norske Helly Hansen har gjort det og internationale giganter som Nike, Puma og Adidas har gjort det.
De store tøjproducenter har fremlagt deres leverandørlister for at tydeliggøre tøjets vej fra fabrik til butik og skabe en større gennemsigtighed. De danske modeproducenter er dog stadig tilbageholdene, skriver dr.dk.
Debatten om de åbne leverandørlister blussede op, efter en fabriksbygning i Bangladesh kollapsede i slutningen af april og kostede mere end 1.000 mennesker livet.
Flere internationale modegiganter fik produceret tøj i bygningen herunder også danske Tøjeksperten og Wagner.
Den danske handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr var derfor kort efter ulykken ude og bede de danske virksomheder om også at løfte sløret for deres underleverandører.
LÆS OGSÅ: Ulykke sætter fokus på kontrol med underleverandører
Det afviste både Jysk og Bestseller dengang over for Berlingske Business. De danske giganter henviste til konkurrencemæssige hensyn.
Brancheforening giver alternative bud
Brancheforeningen Dansk Mode & Textil har også tidligere været ude og sige, at løsningen ikke nødvendigvis er at lægge leverandørlisterne åbent frem.
Foreningen er dog enig i, at branchen har et medansvar. I dag giver Dansk Mode & Textil derfor på sin hjemmeside et par bud på, hvad virksomhederne i stedet kan gøre.
- Det handler om at være ansvarlig, når man forhandler priser og leveringsbetingelser, så leverandøren ikke presses for hårdt. Og det handler om, at man ikke ændrer ordren i sidste øjeblik eller på anden måde presser leverandøren, så det umuliggør overholdelse af lokal lovgivning, medfører urimeligt overarbejde eller vanskeliggør sikring af arbejdsforhold, skriver Dansk Mode & Textil blandt andet i indlægget på hjemmesiden.
Den 17. maj mødes den danske tekstilbranche med Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr og Udviklingsminister Christian Friis Bach for i fællesskab at forsøge at finde løsninger, der kan medvirke til at skabe holdbare forandringer af arbejdsvilkårene i lande som Bangladesh.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter