Pilotprojekt vil redde lokalkøbmanden
Et pilotprojekt gør op med myterne om at den lokale købmand altid er dyrere, og resultatet skal få kunderne til at støtte bedre op om den lokale handel.
I en stribe landsbyer landet over, har beboerne handlet lokalt i en måned.
Det har de gjort I et forsøg på at undersøge, og eventuelt knuse, myterne om at den lille lokale købmand ikke har de rigtige varer på hylderne og er alt for dyr. Det skriver DR Fyn.
Og hvad sker der så, når du kun handler lokalt? Meget mindre end man skulle tro, siger Lars Greve fra Skåstrup på Nordfyn. Han har i en måned, sammen med fem andre familier fra Skåstrup/Ore, lagt alle indkøb i den lokale Let-Køb.
- Jeg havde troet, at varerne var dyrere, og at der var mange ting, man ikke kunne få. Men det passer faktisk ikke. Der var et bedre vareudbud, end jeg havde regnet med, og priserne er ikke så meget anderledes end de steder, hvor jeg plejer at handle, siger Lars Greve til DR Fyn.
Få indkøb kan gøre forskellen
Vi lægger typisk 30-40 procent af vores dagligvarekøb lokalt. Men det er for lidt for de lokale butikker, der kun lige knapt løber rundt. Det er dog ikke mange procent af handlen, der skal flyttes, for at man kan beholde købmanden i lokalområdet. Det viser en analyse som pilotprojektet i LAG Ringkjøbing/Skjern har lavet.
Det er ikke nødvendigt, at de lokale beboere lægger al deres handel hos den lille købmand, ti procent kan være nok til at bakke op om den lokale dagligvarebutik. Men traditionelt er det ikke købmanden, der står øverst på listen når landsbyen bakker op, siger Jørgen Madsen fra pilotprojektet i LAG Ringkjøbing/Skjern.
- Skolen får næsten 100 procents opbakning, det samme gør foreningslivet. Men ofte er vi ikke så gode til at bakke dagligvarehandlen op. Vi håber, at det her kan være med til at åbne folks øjne for at den lokale købmand ikke er dyrere eller dårligere, siger han.
Om der er en købmand i lokalområdet eller ej, betyder noget, også for ejendomspriserne. 98 procent af landets ejendomsmæglere vurderer, at huspriserne i et område falder, når den sidste købmand lukker.
- Den værdiforringelse kan man købe mange liter mælk for, siger Jørgen Madsen fra pilotprojektet i Ringkjøbing/Skjern
I Krogsbølle på Nordfyn håber lokalrådsformand Kjeld Hansen, at projektet kan åbne beboernes øjne for, hvorfor de skal støtte en købmand i deres område.
- Folk skulle gerne opleve at det totalt set ikke er dyrere at bruge den lokale købmand. De skal ikke gøre det for at holde bagdelen oppe på købmanden, men for deres egen skyld, siger han.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter