Ny rapport konkluderer: Afgiftslettelser sænker grænsehandel
Afgiftslettelser har mindsket grænsehandlen med sodavand, viser ny rapport. Til gengæld er der andre varer, som danskerne hamstrer på den anden side af grænsen.
De danske forbrugere køber ikke lige så mange sodavand på den anden side af grænsen, efter sodavandsafgifterne blev først lettet og siden fjernet helt.
Det konkluderer en ny grænsehandelsrapport fra Skatteministeriet, der dækker danskernes grænsehandel i 2012 og 2013.
Grænsehandlen og den illegale handel med sodavand skønnes i rapporten samlet set at være faldet med 10 procent i 2013.
- Vi har med et bredt politisk forlig i ryggen først sat afgiften på sodavand ned, siden helt fjernet den. Det kan ses i grænsehandlen i 2013, siger skatteminister Benny Engelbrecht (S) i en udtalelse.
En tilbagevendende debat
Debatten om afgiftslettelsernes effekt på grænsehandlen blussede ellers for nyligt op igen, da grænsebutikkerne meldte om øget sodavandssalg, mens tal fra Bryggeriforeningens viste en mindre stigning i det danske salg end beregnet.
LÆS OGSÅ: Afgiftsnedsættelser virker ikke: Grænsebutikker melder om øget sodavandssalg
Det var dog en konklusion, som blandt andet Dansk Erhverv var ude og kritisere, og erhvervsorganisationen melder sig efter offentliggørelsen af torsdagens grænsehandelsrapport igen på banen.
- Vi er rigtig glade for at se, at Skatteministeriet nu konkluderer, at afskaffelsen af sodavandsafgiften har medført et fald i grænsehandlen. For første gang i mange år hører vi også fra vores medlemmer, at der er blevet købt flere sodavand i Danmark. Det indikerer, at hensigten er opnået, nemlig at salget er vendt hjem til Danmark, siger markedsdirektør Henrik Hyltoft.
Chokolade og slik trækker danskerne over grænsen
Og mens danskerne sparer turen over grænsen, når der skal købes sodavand, er det modsatte tilfældet, når slik- og chokoladelagrene skal fyldes op.
En række forhøjelser af slik- og chokoladeafgifterne de senere år har ført til, at grænsehandlen med chokolade og slik skønsmæssigt er forøget fra seks millioner kilo i 2011 til ni millioner kilo i 2013, konkluderer rapporten.
- Skatteministeriets rapport konkluderer, hvad Dansk Erhverv har sagt gennem flere år, at flere store stigninger i chokoladeafgiften har øget både grænsehandlen og den illegale handel. Effekterne af afskaffelsen af sodavandsafgiften viser, at det virker at gribe fat om nældens rod og sænke det høje danske afgiftsniveau for at komme grænsehandlen og den illegale handel til livs, siger Henrik Hyltoft.
Stabil grænsehandel
Samlet set konkluderer rapporten, at danskernes samlede grænsehandel de senere år har været stabil og ligger på et lavere niveau end i 00'erne.
- Jeg er meget tilfreds med, at grænsehandlen er stabil og ovenikøbet ligger klart under niveauet i 00’erne. Mit indtryk, efter at have læst ministeriets rapport, er, at debatten om grænsehandel fylder mere, end kendsgerningerne reelt kan bære, siger skatteminister Benny Engelbrecht.
Grænsehandlen udgør cirka 11 milliarder kroner (2014-niveau) eller 1¼ procent af danskernes samlede privatforbrug. Grænsehandel med nydelsesmidler udgør omkring 40 procent af den samlede grænsehandel, mens de resterende 60 procent især er tøj og serviceydelser, som for eksempel tandlægebesøg og bilreparationer, samt kosmetik og parfume. Tøj blev grænsehandlet for 1,8 milliarder kroner i 2013 og er den absolut største enkeltkategori.
LÆS OGSÅ: Afskaffede afgifter giver købmænd tro på mindre grænsehandel
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter