Megacentre kan koste detailjob
Både HK Handel og en arbejdsmarkedsforsker forudser, at flere danske hypermarkeder vil betyde færre detailarbejdspladser.
Øde bymidter, lukkede lokale supermarkeder, bagerbutikker og isenkræmmere. Stigende arbejdsløshed, færre fuldtidsansatte og løndumping.
Sådan lyder skrækscenariet ifølge HK Handel, hvis det bliver tilladt at bygge hypermarkeder på over 5000 kvadratmeter i Danmark.
Frygten samler substans, eftersom regeringens Produktivitetskommission på mandag ventes at fremlægge en rapport, som anbefaler, at Folketinget blåstempler en ændring af planloven.
- Såfremt vi får flere og større butikker, vil det indebære, at en række af de mindre butikker vil lukke. Det kan vi se i Sverige, hvor detailhandelen i mange middelstore byer er flyttet udenfor bymidten. I de små byer vil vi se, at de få forretninger, der er tilbage, vil lukke, siger formand Per Tønnesen til Newspaq.
Store supermarkeder har færre ansatte
Samlet set vil antallet af lokale arbejdspladser falde, fordi større supermarkeder generelt har færre beskæftigede i forhold til butiksarealet. Det er for eksempel velkendt i USA, hvor en lavpriskæde som Wall-Mart reducerer mængden af lokale arbejdspladser.
- I de store hypermarkeder beskæftiger man traditionelt set færre per omsat krone. Og det betyder, at der generelt vil ske en udvikling, som betyder færre job i detailhandelen. Det vil også forstærke den udvikling, at færre har heltidsjob og flere har deltidsjob. Det vil betyde, at færre har den uddannelse, der skal til for at yde god og målrettet service, siger Per Tønnesen.
Arbejdsmarkedsforsker og professor, Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet, er enig i, at store hypermarkeder i det danske landskab vil koste arbejdspladser. Derudover tyder meget på, arbejdsvilkårene vil blive dårligere i de store centre.
- Der vil blive nedlagt job på de gamle arbejdspladser og oprettet nye på de nye arbejdspladser. Men samlet vil der være færre job og på dårligere løn- og arbejdsvilkår, vurderer han.
Heller ikke medregnet afledt beskæftigelse, i form af lokale leverandører af ydelser til de store supermarkeder, mener Henning Jørgensen vil øge beskæftigelsen.
- Visse politikere vil måske sige, at der vil være afledte effekter af en øget økonomisk aktivitet, som vil trække anden beskæftigelse med til lokalområdet. Men det mener jeg ikke, der er dokumentation for. Heller ikke, hvis vi ser på USA. Det er et svært regnestykke, som varierer efter hvilke input, du lægger ind, siger han.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter