Liberalisering fører til øget bogsalg i butikkerne
Det liberaliserede bogmarkedet har fået danskerne til at købe mange flere bøger end tidligere.
De danske butikker langer flere bøger over disken i dag i forhold til tidligere.
Det er en konsekvens af den liberalisering af bogmarkedet, der er sket fra 2000 til idag. Det viser en analyse, som konsulenthuset Incentive har udarbejdet for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Antallet af solgte skønlitterære bøger er steget 25 procent, mens salget af fagbøger er steget 17 procent fra 2000 til 2012.
- Vi kan se, at forbrugerne køber flere bøger til lavere priser, end de gjorde før liberaliseringen af bogmarkedet begyndte. Forbrugerne har også fået nemmere ved at købe bøger, fordi der er kommet flere salgssteder, siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing.
Flere butikker sælger bøger
Og der er blevet langt flere butikker, der sælger bøger. I 2000 solgte 450 boghandlere bøger, mens der i 2013 er 544 butikker at gå til, hvis man er på udkig efter en bog. Heraf er de 184 større supermarkeder med et udvalg på omkring 500 titler.
Og netop supermarkedernes indtog på bogmarkedet har fået mange til at frygte for fremtiden for de traditionelle boghandlere, men antallet af boghandlere har fulgt den generelle udvikling i detailbranchen. I perioden 2000-2011 er antallet af boghandlere faldet med cirka 10 procent, mens antallet af øvrige detailbutikker er faldet med 14 procent i den samme periode. Boghandlerne er altså ikke hårdere ramt af lukninger end andre i branchen.
Rapporten melder ikke noget om, hvordan det står til med salget i de traditionelle boghandlere, og branchen har tidligere været ude og opfordre politikerne til at indføre faste priser i et forsøg på at sætte gang i omsætningen hos de traditionelle boghandlere. Det fik man dog et endeligt nej til i foråret.
LÆS OGSÅ: Endeligt nej til faste bogpriser
Forbrugerne scorer gevinsten
Især de danske forbrugere har stor grund til at glæde sig over liberaliseringen af bogmarkedet. I 2012 scorede de nemlig en gevinst på 319 millioner kroner som følge af liberaliseringen. Forbrugernes gevinst skyldes primært, at priserne er faldet, at flere butikker sælger bøger og at forbrugerne køber flere bøger
- Forbrugerne har foreløbig fået årlige milliongevinster som følge af bogmarkedets liberalisering. Det er min klare vurdering, at forbrugerne også fremadrettet vil få betydelige gevinster. Analysens resultater bekræfter, at liberaliseringen set med forbrugernes øjne var et helt rigtigt valg, siger Agnete Gersing.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter