Jørgen Hoppe går af som formand for HK Handel
Fakta
Blå bog for Jørgen Hoppe
1965: Begyndte som elev i Arbejdernes Landsbank. Derefter bankassistent i Arbejdernes Landsbank, hvor han blev formand for HK-Klubben.
1973: Konsulent i kooperativ afdeling i HK
1976: Sekretær i samme afdeling
1981: Forbundssekretær
1983: Sekretær i handelsområdet.
1992: Valgt til sektorformand på HK Handels kongres og er siden blevet genvalgt
Jørgen Hoppe har blogget på detailfolk.dk. Læs hans indlæg her.
Efter 20 år falder Jørgen Hoppe for aldersgrænsen som politisk valgt i HK. I weekenden er han på sin sidste kongres som formand. detailfolk.dk har talt med Jørgen Hoppe om hans tid som formand for de butiksansatte.
Det er slutningen på 20 års æra, som de 250 delegerede vil være vidne til på tirsdag, hvor Jørgen Hoppe går af som formand i forbindelse med HK Handels kongres, der indledes på søndag.
I 20 år har Jørgen Hoppe været formand for de butiksansattes fagforening, men han har været ansat i forbundet i tæt på 40 år. Tilknytningen til fagbevægelsen har han dog haft lige siden han begyndte som bankelev i Arbejdernes Landsbank. Nu falder 63-årige Jørgen Hoppe for pensionsalderen for politisk valgte i HK.
Når man spørger Jørgen Hoppe til hans største bedrift i løbet af sine år som formand, fremhæver han tre ting.
Den første er opdelingen af HK i sektorer.
- Det synes jeg har været fantastisk vigtigt for det faglige arbejde, at HK Handels medlemmer kan genkende sig selv i HK Handel. De ved, at alle dem, der er medlemmer af HK Handel, er ansatte inden for handelsområdet, siger Jørgen Hoppe til detailfolk.dk. Han forklarer, at det tidligere som butiksansat kunne være svært at genkende sig selv blandt kommunaldirektører, statsansatte og private kontoransatte.
Det er også i forbindelse med opdelingen af HK i sektorer, at Jørgen Hoppe fremhæver en anden stor bedrift i hans formandsperiode, nemlig HK Handels selvstændighed.
- HK Handel er jo i virkeligheden en selvstændig fagforening med egen økonomi, kompetence til at forhandle overenskomst og kompetence til at lave politisk arbejde. Vi fungerer fuldstændig selvstændigt, så vi kan tage hensyn til lige præcis vores medlemmers krav og ønsker, siger han.
Den største sejr er den største skuffelse
Som den største faglige bedrift fremhæver den afgående formand det faktum, at det er lykkedes at tilpasse overenskomsten til en fri lukkelov.
- Vi har lavet en masse regler omkring arbejdstid, der gør, at det ikke er helt så uudholdeligt at arbejde i butik, når nu lukkeloven er forsvundet, som det ellers ville have været. Det er, hvad man kan kalde rettidig omhu, siger han og henviser til, at også flere arbejdsmarkedsforskere har sagt det samme om HK Handels overenskomst.
Men netop lukkeloven er også Jørgen Hoppes største skuffelse. I mange år er det lykkedes at fastholde lukkeloven, selvom den er blevet liberaliseret undervejs. Men første oktober i år, blot en måned før Hoppes afgang, blev lukkeloven afskaffet.
- Der har ikke været et eneste bestyrelsesmøde i HK Handel i de sidste 20 år, hvor vi ikke har diskuteret lukkeloven og lagt strategi omkring den. Og det er også min største skuffelse, at det ikke lykkedes at bevare den her til sidst, siger han.
Fremtidens detailbranche
Jørgen Hoppe tror, at der er et par ting, der vil komme til at påvirke de ansatte i detailbranchen de komme år. Den ene er netop den afskaffede lukkelov, som kan vanskeliggøre puslespillet med at få arbejde og familieliv til at gå op hos de detailansatte. Derudover tror Jørgen Hoppe også, at der vil blive færre uddannede inden for branchen og langt flere, der har et detailjob som fritidsjob.
- Jeg kan godt frygte, at man vil opleve et A- og et B-hold. På den ene side er der dem, som er fastansatte, som har en loyalitet over for virksomheden og som lever af at være i detailhandlen og på den anden side, er der lige så mange fritidsjobbere, som farer ud og ind. Det synes jeg er et stort problem, og det vil præge detailhandlen fremover, siger han til detailfolk.dk.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter