HK Handel: Billigere øl giver ikke arbejdspladser
Det er ikke ensbetydende med flere arbejdspladser i detailhandlen, at ølafgiften fjernes eller reduceres, påpeger HK Handel.
Selvom udsigten til at kunne sælge billigere øl i Danmark umiddelbart kan lyde som en tidlig julegave for mange i detailbranchen og forbrugere, vækker Dansk Folkepartis forslag om at nedsætte eller helt at fjerne afgiften på øl for at imødegå grænsehandlen ikke stående oversioner hos HK Handel.
Pant på tyske dåser
HK Handel, der organiserer butiksansatte, folk på kontor eller lager i handelsbranchen i Danmark, er enig i, at grænsehandlen er et problem, men fagforeningen mener ikke, at man skal forvente at vende udviklingen ved at fjerne afgifter. Organisationen tror mere på den tidligere regerings aftale om pant på tyske dåser.
- Det kan være en udmærket idé at sænke afgiften på øl i Danmark, så vi bedre kan matche prisniveauet i Tyskland, hvis nedsættelsen er fuldt finansieret. Men man skal bare ikke tro, at det skaber en masse arbejdspladser i detailhandlen. Den tidligere regering har forsøgt sig med afgiftsnedsættelser - og det havde ikke den store effekt på grænsehandlen, siger formand for HK Handel, Per Tønnesen.
Den seneste grænsehandelsrapport fra Skatteministeriet i januar 2015 viser, at grænsehandlen udgør cirka 11 milliarder kroner om året og har ligget på et stabilt niveau i flere år på trods af fjernelse af blandt andet afgiften på sodavand.
Kan umuligt stoppe grænsehandlen helt
HK Handel vil 'rigtig gerne' have så meget som muligt af handlen til at ligge på den danske side af grænsen, men erfaringerne viser, at afgiftsnedsættelser ikke har den store effekt, påpeger fagforeningen, der dermed ikke jubler over Dansk Folkepartis forslag i modsætning til De Samvirkende Købmænd, som omtalt i torsdagens artikel 'Danske købmænd klar til at sælge billigere øl'.
- Vi kommer aldrig til at stoppe grænsehandlen helt, fordi der er mange andre faktorer, der spiller ind, end lige præcis om en øl koster en krone mere eller mindre. Men når det er sagt, så er vi positive over for tiltag, der har til formål at skabe øget handel i den danske detailhandel - og dermed mere at lave for vores medlemmer, fremhæver HK-formand Per Tønnesen.
Sodavandsafgiften blev fjernet for halvandet år siden, mens 15 procent af ølafgiften blev fjernet 1. juli 2013.
Venstre ønsker i lighed med Dansk Folkeparti at begrænse grænsehandlen, hvilket bakkes op af Dansk Erhverv og den liberale tænketank Cepos, der går ind for at droppe ølafgiften.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Relaterede nyheder
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter