Grænsehandel med dagligvarer svarer til omsætningen i 100 supermarkeder
Det koster butiksliv og tusindvis af job, når danskerne drøner til Tyskland for at handle ind, siger direktør på baggrund af nye tal.
Danske butikker går glip af store summer, fordi mange forbrugere vælger at smutte over den tyske grænse efter øl, slik og andre dagligvarer.
Ifølge en undersøgelse, som Boston Consulting Group har udarbejdet på vegne af Fonden af 1. oktober 1959, der er stiftet af Coop og De Samvirkende Købmænd, løber grænsehandlen af dagligvarer op i 5,5 milliarder kroner årligt.
Beløbet svarer til omsætningen i 100 supermarkeder og bliver vurderet til at medføre et tab på omkring 4800 job. Dertil kommer en misset skatteindtægt på to milliarder kroner.
- Det koster butiksliv, beskæftigelse, uddannelsespladser og skatteprovenu i Danmark, siger John Wagner i en pressemeddelelse. Han er adm. direktør for De Samvirkende Købmænd og formand for Fonden af 1. oktober af 1959.
- Det er også klima- og miljømæssigt tosset, at en karavane af lastbiler transporterer dagligvarer til butikker syd for grænsen, hvorefter vi henter de samme varer hjem i biler med trailere fyldt med øl- og sodavand på dåser uden pant med det resultat, at de ender i vores dagrenovation eller i naturen i stedet for at blive genanvendt, siger John Wagner.
Grænsehandlen når milepæl
Dagligvarer er ikke det eneste, som danskerne tager med hjem over grænsen i bagagerum og trailere.
Ifølge et skøn fra Skatteministeriet har handlen med udvalgsvarer de seneste år ligget på omkring 3,2 milliarder kroner årligt, mens salget af tobaksvarer ser ud til at stige til omkring 1,7 milliarder på grund af regeringens handlingsplan imod tobak.
- Den samlede, traditionelle grænsehandel udgør altså nu over 10 milliarder kroner, hvortil kommer en ubekendt stor e-handel over grænserne, siger John Wagner.
Han har en række forslag på hånden, som han mener, at politikerne på Christiansborg burde give en chance.
- For det første bør punktafgifterne på de grænsehandelsfølsomme varer harmoniseres med de tyske afgifter. For det andet bør regeringen forlange af de tyske myndigheder, at danskerne skal betale dåsepant, som tilfældet er ved Tysklands øvrige grænser, siger John Wagner og fortsætter:
-For det tredje bør rejsegodsbestemmelserne strammes, så der f.eks. kun må indføres 200 cigaretter og ikke som nu 800 cigaretter ved en smuttur over grænsen. Det har franskmændene gjort, så det må vi også kunne gøre.
LÆS OGSÅ: Da grænserne lukkede måtte Fleggaard tænke hurtigt
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter