Dårligt arbejdsmiljø koster kassen
Det er rigtig dyrt, når medarbejderne sygemelder sig. Og det er en udgift, som ikke altid regnes med i det store regnskab.
Et emne, der ikke er blevet snakket meget om i valgkampen, er udgifterne til syge medarbejdere, og hvordan de kan reduceres. Det mener de faglige organisationer LO og FTF. De har sammen regnet på, hvor meget det koster staten hvert år, når medarbejder med stress eller fysiske sygdomme må blive hjemme i sengen.
- I dag koster dårligt arbejdsmiljø samfundet 60-80 mia. kr. om året i bl.a. sygedagpenge og tabt arbejdsfortjeneste, skriver de to organisationer i et fælles udspil.
De bygger deres regnestykke på forskellige internationale undersøgelser, der viser, at et land mister mellem to og fire procent af bruttonationalproduktet (BNP) på dårligt arbejdsmiljø. Det gælder både arbejdsmiljø, der relaterer sig til fysiske og psykiske skader.
- Den internationale arbejdsorganisation ILO har vurderet, at udgifterne til dårligt arbejdsmiljø ligger på to til fire procent af BNP. Endelig peger en europæisk undersøgelse tilsvarende på udgifter på mellem 2,6 og 3,8 procent af BNP, skriver LO og FTF.
370.000 er stressede
Tallene udkommer samtidig med en anden undersøgelse, som LO og FTF har lavet på baggrund af beregninger fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) samt tal fra Danmarks Statistik. Undersøgelsen viser, at 370.000 lønmodtagere er stressede.
- Det er meget alvorligt, når 370.000 lønmodtagere er stressede. Politikerne må gøre deres for at sikre rammerne for godt arbejdsmiljø på arbejdspladserne, blandt andet ved at sikre, at ledere uddannes i at håndtere stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø, siger formand for FTF Bente Sorgenfrey.
- Hvis vi vil opnå de andre politiske mål om at skabe flere arbejdspladser og bedre velfærd, er vi nødt til også at sikre, at man ikke bliver syg af at arbejde, uddyber hun.
Forslaget om at uddanne ledere i at håndtere dårligt arbejdsmiljø er et af fire forslag, som organisationerne har fremsat i valgkampen. Et andet forslag er at belønne arbejdspladser med godt arbejdsmiljø og straffe arbejdspladser med et dårligt miljø. Som tredjeforslag vil FTF og LO gerne have oprettet et rådgivningssystem, som arbejdspladser kan få hjælp fra. Og sidst men ikke mindst, ønsker de et mere synligt og effektivt arbejdstilsyn.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter