Disse ting skal du være opmærksom på, når du udsteder gavekort
Gavekort kan være en god og praktisk gave. Og der er faktisk en del rettigheder og regler forbundet med gavekort, som er værd at huske på.
Der er en lang række regler, man skal være opmærksom på, når man enten køber eller udsteder gavekort. Konkurrence og Forbrugerstyrelsen har derfor lavet en gennemgang af de forskellige regler på området.
Der gælder samme regler for gavekort og tilgodebeviser. De forældes efter tre år, efter de er udstedt, med mindre der er aftalt en anden tidsfrist.
- I nogle tilfælde er der anført en kortere frist på kortet. Hvis det er tilfældet, må den ikke være urimelig kort, skriver Konkurrence og Forbrugerstyrelsen og fortsætter:
- Der findes ingen fast regel for, hvor kort fristen må være. Som udgangspunkt skal fristens længde være rimelig i den aktuelle situation. Hvis en sælger nægter at indløse et gavekort eller tilgodebevis, der er udløbet inden den almindelige tre årige forældelse, har du mulighed for at klage til Center for Klageløsning.
Gavekort til en bestemt ydelse eller premie
Gavekort som udstedes til en bestemt ydelse kan godt have en forholdsvis kort tidsfrist på eksempelvis seks måneder. Det kan eksempelvis være til en ansigtsbehandling.
- Hvis du ikke får udført ansigtsbehandlingen inden udløbet af fristen, kan den erhvervsdrivende forlange, at du betaler ekstra, hvis du senere ønsker behandlingen, og prisen i mellemtiden er steget, skriver Styrelsen.
Får man gavekortet som en premie kan der også være en ret kort gyldighedsperiode, så det er bare med at få det brugt.
Hvornår skal pengene retur?
Kunden kan ikke bede om at få pengene retur fra et gavekort, bare fordi en butik ikke har nogle varer, som kunden bryder sig om, eller hvis fristen er ved at udløbe.
- Hvis butikken lukker eller ændrer varesortiment til en helt anden type varer, fx fra boligindretning til blomster, kan du i nogle tilfælde forlange at få pengene udbetalt. Hvis sælgeren i den situation nægter at udbetale pengene, kan du klage til Center for Klageløsning, skriver Styrelsen.
Hvis kunden har fået et elektronisk gavekort, er gavekortet omfattet af reglerne for elektroniske penge. Og her kan man godt få pengene udbetalt. Udstederen af kortet kan i nogle tilfælde opkræve et gebyr for indløsningen, men det skal være aftalt på forhånd.
Til gengæld er man ikke forpligtet til at give pengene retur, hvis man går konkurs eller overtager en butik.
- En ny ejer er ikke forpligtet til at indløse gavekort og tilgodebeviser, der er udstedt af en tidligere ejer. Hvis firmaet går konkurs, kan du ikke længere rette dit krav mod sælgeren, men må anmelde kravet i konkursboet, skriver Styrelsen.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter