Danskerne prioriterer løn over barsel
Når der skal forhandles arbejdsvilkår, vægter løn og tryghed i ansættelsen højere for mange danskere end gode barselsforhold.
Glem alt om barsel og giv os tryghed og mere i løn. Danske lønmodtagere vægter tryghed i ansættelsen, flere penge og efteruddannelse, når der skal forhandles vilkår på arbejdsmarkedet. Det skriver Avisen.dk.
Det viser en ny meningsmåling blandt 1.039 danskere lavet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk. Danskerne er blevet bedt om at prioritere, hvad der er vigtigt for dem, når der forhandles løn og arbejdsvilkår.
- Hverdagen er blevet mere usikker. Folk, der har troet sig sikre i deres job, erfarer i disse år, at de kan miste det, eller at jobbet kan ændre karakter. Derfor prioriterer de tryghed højt - også gennem uddannelsen, siger sektorformand i HK Privat, Simon Tøgern til Avisen.dk.
Overenskomstforhandlinger i gang
Lige nu forhandles der ny overenskomst for 240.000 industriansatte. Industriens forhandlinger slår tonen an på det private område, der tæller i alt 600.000 privatansatte smede, butiksansatte, bygningsarbejdere og funktionærer med mere.
Ifølge undersøgelsen udpeges tryghed som et vigtigt tema af 48 procent. Mere i løn og pension er vigtigt for 46 procent, mens efteruddannelse er vigtigt for 44 procent. Og det er netop de krav, lønmodtagernes organisationer slås med arbejdsgiverne om i disse dage, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet:
- Parterne snakker om tryghed i form af eksempelvis flere rettigheder i opsigelsesperioden. De taler om tryghed gennem uddannelse. Og jeg tror også, de kommer til at hæve mindstelønnen en smule, som et signal til de lokale lønforhandlinger, der følger efter, siger han til Avisen.dk.
God grund til barselsinteresse
Undersøgelsen viser også, at danskerne ikke opfatter lavere arbejdstid og bedre barsel som vigtige emner. Mindre arbejdstid er helt ude af billedet for tiden, hvor debatten går i retning af, at vi skal arbejde mere og være mere produktive, siger Flemming Ibsen.
Kun seks procent mener ifølge undersøgelsen, at det er vigtigt at kæmpe for bedre barselsforhold. Alligevel er der grund til at interessere sig for barsel, mener HK Privats sektorformand.
- Når der er den store skævhed i mænd og kvinders brug af barselsreglerne, så er konsekvensen, at kvinder har sværere ved at følge lønmæssigt, fordi de er mere væk. Hvis man forestiller sig en situation, hvor alle var lige meget væk på barsel, mener vi, at forudsætningerne for at opnå ligeløn ville være bedre, siger Simon Tøgern til Avisen.dk.
LÆS OGSÅ: Kvinder får ulovlige baby-spørgsmål til jobsamtalen
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter