Sådan forebygger du bedst røveri i butikken
Der har været meget snak om, at den nye lukkelov kan føre til flere røverier. Men hvordan forebygger man bedst røveri? Få svaret her.
Selv om butiksrøverier har været faldende i løbet af 2012 har det i de sidste uger været diskuteret, hvorvidt de nye udvidede åbningstider i butikkerne kan føre til flere røverier.
Et af de vigtigste træk imod røveri er en forebyggende indsats, men hvordan forebygger man helt præcis bedst røveri?
- Det vigtigste er, at man får foretaget en risikovurdering af butikken og helt konkrete forhold. Der kan være stor forskel på risikoen for røveri alt efter beliggenhed og butikkens indretning, forklarer chefkonsulent i arbejdsmiljø hos Dansk Erhverv, Michael Bacci.
Husk skiltning
Han fortæller desuden, at danske butikker generelt er gode til at sikre sig imod røveri og tage sig sine forholdsregler. Dog er der en ganske vigtig forebyggende foranstaltning, som flere virksomheder glemmer.
- En af de rigtig ærgerlige fejl, butikker af og til begår, er, at det ikke hjælper noget, at man tager sig sine forholdsregler og for eksempel sørger for at have lav kassebeholdning, hvis man ikke skilter med det, så mulige røvere kan se det. For så risikerer man, at de kommer ind i troen på, at der er penge at hente, siger han.
Små butikker i højrisiko
Michael Bacci påpeger, at det især er små butikker, der er i størst risiko for at blive røvet, da de er lettere at overskue. Han mener dog ikke at udvidede åbningstider, bør få detailbranchen til at ryste i bukserne, da det næppe vil føre til en stigning af røverier.
- Undersøgelser viser, at åbningstiderne ikke spiller nogle rolle. Røverier sker generelt ved lukketid, og så er det ligegyldigt om det er klokken 18 eller 22.
Her kan du læse 9 gode råd til forebyggelse af butiksrøveri
- Hold lav kassebeholdning enten ved at få pengene væk fra kassen til et sikkert pengeskab, eller at personalet løbende deponerer pengene i en aflåst enhed ved kassen. Hav faste retningslinjer for, hvor mange penge der må være i kassen, hvornår kunder kan hæve kontanter ifm. betaling, og hvor meget de kan hæve.
- Sørg for at skilte med sikkerheden og sikkerhedsniveauet. Informer for eksempel om, at butikken har lav kassebeholdning, hvis dette er tilfældet.
- Tøm og optæl kassebeholdningen et sted, hvor der ikke færdes andre end dem, der skal tælle penge op. Lokalet skal kunne aflåses og være låst under optællingen.
- I lokalet bør der være en telefon/mobiltelefon og eventuelt en overfaldsalarm. Tv-overvågning i og uden for lokalet kan også have en forebyggende effekt.
- Pengeskabe kan med fordel være typer, som personalet ikke har nøgle/kode til, fx dropskabe og/eller pengeskabe med tidslås, der gør, at man skal vente på, at skabet kan åbnes – fx 10 minutter
- Udarbejd klare regler for pengehåndtering, og informer de ansatte herom.
- Skab gode ind- og udsigtsforhold, fx ved at holde vinduer og indgang fri for reklame- og prisskilte, inventar og varer gør, at personalet bedre kan se, om der sker noget mistænkeligt udenfor, og forbipasserende kan bedre kan se, hvad der foregår i butikken.
- Sørg for god belysning ved ind- og udgangsdørene, da det mindsker røverens muligheder for at gemme sig, og forbipasserende kan bedre se, hvis der foregår noget mistænkeligt omkring butikken.
- Placér reoler, hylder, montrer, diske og andet inventar, så personalet har et bedre overblik over butikken, og røveren har sværere ved at gemme sig.
(Kilde: Barhandel.dk. BAR Handel er branchearbejdsmiljørådet for detailhandlen, og har ifølge arbejdsmiljøloven til formål at bistå detailhandelsbranchens virksomheder med information og vejledning om arbejdsmiljø indenfor branchen)
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Relaterede nyheder
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter