Organisation: - Det er en skrøne, at butikkernes huslejer bare stiger
Udstyret med en ny opgørelse kalder direktøren for Ejendom Danmark historien om vildt stigende huslejer i detailhandlen for en skrøne.
Siden 2014 er butikkernes husleje i gennemsnit faldet med 0,3 procentpoint om året.
Det viser en ny opgørelse, der ikke medregner inflation, som erhvervsorganisationen Ejendom Danmark netop har fremlagt.
- Faldet er ikke dramatisk, men til gengæld er tendensen meget klar, siger den adm. direktør i organisationen, Jannick Nytoft, i en pressemeddelelse.
- Det er altså en skrøne, at butikkernes huslejer bare stiger og stiger. Tværtimod har de været faldende, selvom der selvfølgelig er forskelle fra område til område. Dermed udviser ejerne også en stor tilpasningsevne over for de butikker, der de seneste år har skullet tilpasse sig et marked, hvor onlinehandel har ændret på vilkårene, siger Jannick Nytoft.
Større fald i 2020
Gennem coronakrisen har tendensen været ekstra tydelig, skriver Ejendom Danmark. I 2020 faldt niveauet med 0,5 procentpoint.
- Vi har kunnet se, hvordan butikkernes restancer er bølget op og ned i takt med ned- og genåbninger, men også at de hele året har ligget på et unaturligt højt niveau. Så lige nu er både butikker og ejere under et ekstraordinært pres, siger Jannick Nytoft og fortsætter:
- Der er indgået mange lokale aftaler mellem erhvervslejere og ejere, som har gjort, at butikkerne har kunnet holde snuden over vandet. Det er ingen hemmelighed, at hjælpepakkerne ikke har fungeret optimalt, og derfor er det vigtigt, at der bliver fundet løsninger ude i virkeligheden.
De danske butikker skylder, ifølge en opgørelse fra februar, 2,1 milliarder kroner i husleje.
Huslejer presser detailvirksomhederne
Under coronakrisen har flere store detailvirksomheder talt for en sænkelse af huslejerne. En af dem er butikskæden Normal, hvor direktør Torben Mouritsen har advaret om, at de høje niveauer kan gøre alvorlig skade.
- Huslejen i mange detailhandelslejemål er gennem årene steget så meget, at det for mange butikker er blevet umuligt at drive en rentabel forretning, fordi omsætningen slet ikke har udviklet sig i samme tempo. Derfor mener vi, at der er behov for at skabe et nyt niveau, for ellers vil vi kun opleve stigende butiksdød, sagde Torben Mouritsen til Børsen i december 2020.
Det er ikke kun coronakrisen, som har gjort detailhandlen mere sårbar. I de senere år har ændringer i forbrugeradfærden - især den stigende handel på nettet - gjort det svært at gå rigtig gang i hjulene.
Blandt landets tøjbutikker lå overskudsgraden i gennemsnit på 0,9 procent i 2019, viser tal fra Deloitte, mens en undersøgelse fra Danske Bank for et par år siden viste, at overskudsgraden lå helt nede på 1 procent hos elektronikbutikkerne.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter