Høje afgifter presser sommer-grænsehandel op
I en ny undersøgelse svarer hver tredje dansker, at de regner med at grænsehandle over sommeren. Årsagen er høje afgifter på vin og spiritus, mener brancheorganisation.
Selvom afgiftslettelserne på øl og sodavand trådte i kraft den 1. juli, mener Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD) ikke, at de billigere drikkevarer har mindsket grænsehandlen nævneværdigt. For høje vin- og spiritusafgifter har til gengæld øget grænsehandlen, ifølge VSOD.
- De seneste tre år har politikerne skruet op for vinafgifterne, mens spiritusafgiften er den højeste afgift på drikkevarer. Det har været medvirkende til et boom i grænsehandlen på disse varer, skriver organisationen i en pressemeddelelse.
LÆS OGSÅ: Afgiften er sat ned, sodavandene er dyrere
Hver tredje dansker vil grænsehandle
Ifølge en ny befolkningsundersøgelse fra Dansk Erhverv for Vin- og Spiritusbranchen i Danmark vil hver tredje dansker køre over grænsen for at handle i løbet af sommeren.
- Mange danskere rejser igennem Tyskland på ferie, typisk på vej til sydligere destinationer. Og desuden betyder sommerferien, at mange familier har bedre tid til at tage et smut til grænsen og handle. Derfor ser vi danskerne hente vin, spiritus, øl og sodavand i rå mængder på den anden side af grænsen hen over sommeren, siger sekretariatschef for VSOD, Marie Louise Thorstensen i pressemeddelelsen.
Undersøgelsen viser, at danskerne primært regner med at grænsehandle øl, vin, spiritus eller sodavand hen over sommeren.
LÆS OGSÅ: Købmænd tror ikke på effekt af nedsatte afgifter
Behov for opgør med afgifterne
Hos VSOD mener man altså, at der mangler at blive gjort noget ved vin- og spiritusafgifterne.
- Det er glædeligt, at et bredt udsnit af Folketinget har erkendt afgifternes skadelige virkninger og derfor har valgt at fjerne afgiften på sodavand og sænke ølafgiften. Det vil vi gerne kvittere for. Men vi mangler altså, at erkendelsen også kommer til at omfatte et opgør med vin- og spiritusafgifterne, siger Marie Louise Thorstensen i pressemeddelelsen.
Støt stigende vinafgift
VSOD fremhæver, hvordan vinafgiften er steget gennem de sidste flere år, og at det er noget, der sender danskernes penge i omløb på de anden siden af grænsen, frem for i de danske detailkasser.
- Vinafgiften er blevet sat op både i 2011, 2012 og igen i 2013, og afgifterne på mousserende vin, frugtvin og alkoholsodavand er også blevet sat op fra årsskiftet. Derfor er vin blevet en magnetvare, som trækker danskere i hobetal over grænsen for at handle frem for at handle i Danmark, og derfor er det på tide også at tage et opgør med de tårnhøje vinafgifter i Danmark, siger Marie Louise Thorstensen.
LÆS OGSÅ: Købmænd forventer mindre grænsehandel
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter