Fedtafgift virker måske alligevel
Nye tal tyder på, at den omdiskuterede fedtafgift måske alligevel virker efter hensigten.
Den er en af de mest omdiskuterede afgifter i landet, og selv en af opfinderne har tvivlet på effekten, men nu ser det ud til, at fedtafgiften måske alligevel virker efter hensigten.
I hvert fald viser nye tal, at danskerne køber mindre smør og færre kiks og småkager, efter fedtafgiften blev indført, skriver Søndagsavisen.
Vi købte 700 ton mindre af smør og blandingsprodukter i første halvår 2012 i forhold til samme periode sidste år. Når det gælder kiks og småkager, der også er omfattet af fedtafgiften, tegner der sig et lignende billede. Her er salget faldet med 500 ton, viser tal som Søndagsavisen har fået fra Nielsen ScanTrack Dagligvareindeks.
Eksperter: Tal tyder på effekt
De eksperter, som Søndagsavisen har talt med, er enige om, at tallene tyder på, at den omdiskuterede afgift har en effekt.
- I forhold til smør og kiks er det forholdsvis klart, at den tidligere regering har fået de ændringer, den er gået efter, siger økonomiprofessor fra Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen til avisen.
På Fødevareøkonomisk Institut tilslutter man sig den vurdering.
- Udviklingen kunne da godt tyde på en effekt af fedtafgiften, siger Jørgen Dejgård Jensen, der er seniorforsker ved instituttet til Søndagsavisen. Han tilføjer dog, at det vil kræve en nærmere undersøgelse, hvis man skal klarlægge, hvor stor en del af det mindre forbrug, der kan tilskrives den højere afgift.
V: Må ikke koste detailarbejdspladser
Det var den tidligere VK-regering, der indførte fedtafgiften. Den trådte i kraft for under et år siden, og ideen var, at den skulle give penge i statskassen og forbedre folkesundheden. Det skønnes, at staten tjener 1,3 milliarder kroner om året på fedtafgiften, og de seneste salgstal tyder på, at danskerne køber færre fede fødevarer.
Men selv om det ser ud til, at fedtafgiften virker efter hensigten, står politikerne nu i kø for at afskaffe den. Selv Venstre, der var med til at indføre afgiften, er klar til at afskaffe den.
- Det nytter ikke at holde en sundhedsfane højt, hvis den eneste effekt er, at arbejdspladserne i detailhandlen flytter syd for grænsen, siger Lars Løkke Rasmussen (V) til Altinget.dk.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Relaterede nyheder
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter