Eksperter: Danskerne skal forberede sig på lønnedgang
Eksperter mener, at danskerne skal være klar til at gå ned i løn i fremtiden, men det bør ikke gælde for en i forvejen lavtlønnet detailbranche, lyder det fra HK Handel.
SAS-krisen og den efterfølgende nedgang i personalets løn, har sat gang i dystre fremtidsudsigter på arbejdsmarkedet.
Adskillige lønmodtagere skal, ligesom SAS-personalet, forvente en lønnedgang i fremtiden, også fagforeningerne må indstille sig på, at deres medlemmer kan være tvunget til det, lyder vurderingen fra flere eksperter nu.
- Lønnedgang er bestemt ikke noget, vi synes om, men vi frygter, at vi oftere og oftere vil opleve, at medarbejderne bliver tvunget til reel lønnedgang, siger formand for hovedorganisationen FTF Bente Sorgenfrey ifølge Børsen til ritzau.
Hun bakkes, ifølge Børsen, op ad Flemming Ibsen, der mener, at fagforeninger skal være klar til at ændre deres medlemmers overenskomst til det værre i fremtiden.
Bør ikke gælde detailansatte
Men de detailansatte bør gå fri af lønnedgange fastslår Per Tønnesen, formand for HK Handel.
- Vi er som udgangspunkt ikke indstillet på at drøfte lønnedgang. Jeg forventer ikke, at det kommer til at ramme os. Ser vi på for eksempel Coop og Dansk Supermarked er omkring 70 procent af de ansatte på deltid og en stor del er studerende. De får i forvejen en lav løn - tæt på mindstebetalingen, så der er ikke meget rum for at pille ved lønsummen, siger han til detailfolk.dk
Forretningskonceptet, den er gal med
En ny undersøgelse fra Danmarks Radio foretaget af Epinion, viser at 41 procent af danskerne er indstillet på at gå ned i løn, hvis det kan redde deres virksomhed. Netop derfor mener, blandt andet Flemming Ibsen, at fagforeningerne skal forberede sig på, at deres medlemmer også selv er indstillet på at gå ned i løn. Men den vurdering giver Per Tønnesen ikke meget for.
- Det, at 41 procent er indstillet på at gå ned i løn, betyder jo omvendt at 59 procent ikke er villigere til det, siger han.
LÆS OGSÅ: Ansatte går ned i løn for at redde Inspiration
Og selv om Per Tønnesen gerne anerkender at også detailbranchen kan være presset til nedskæringer, mener han ikke, at det skal resultere i lønnedgang. Detailkæderne kan sagtens kigge sig om efter andre nedskæringsmuligheder.
- Hvis detailkæder har behov for nedskæring, synes jeg, de bør kigge på deres forretningskoncept og ikke lønsummen. Det kunne for eksempel være, at man betalte for meget til sine aktionære eller burde holde igen med bonuspakker til ledelsen. Det kan ikke være rigtigt, at det skal være de ansatte, der betaler prisen, siger han.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter