Butikschefer kan tjene en million ekstra i Coops nye lavpriskæde
Partneraftale i Coop 365
- Partnermodellen gælder for begge nøglemedarbejdere i butikken, så souschefen bliver juniorpartner og belønnet, når det går godt i butikken.
- Alle butikschefer og souschefer i de 15 første butikker i kæden har tilsluttet sig aftalen med juridisk bindende underskrifter.
- Modellen bakkes op med en ny lederuddannelse, der understøtter butikschefernes nye rolle. Coop giver altså både værktøjerne og motivationen for at gøre det godt.
Kilde: Coop
Topchefen i Coop om nye muligheder til butikschefer: - Det giver ikke mening, at man skal være advokat eller revisor for at blive partner.
Da Kræn Østergård Nielsen trådte til som adm. direktør for dagligvarekoncernen Coop, havde han den klare opfattelse, at topstyringen var gået for vidt. I stedet skulle de enkelte butikker mere på banen.
En lille håndfuld måneder efter sin tiltrædelse kan topchefen så præsentere en partneraftale for butikscheferne og souscheferne i den nye lavpriskæde Coop 365, som bakker op om strategien.
Modellen bliver kaldt direkte banebrydende af dagligvarekoncernen selv. Den skal skabe mere frihed og større ejerskabsfølelse hos lederne, som til gengæld kan få del i den økonomiske fremgang. En butikschef kan komme til at tjene op mod en million ekstra kroner oven i sin almindelige løn.
- Det giver ikke mening, at man skal være uddannet advokat eller revisor for at blive partner, siger Kræn Østergård Nielsen
- Det bør man også kunne med en butiksuddannelse, hvis man er dygtig nok. Derfor indfører vi nu partnerskaber i Coop 365, slår han fast.
Åbner flere lavprisbutikker
I efteråret åbnede de første 15 butikker i lavpriskæden Coop 365, og testen af det nye koncept er gået så godt, at dagligvarekoncernen nu har yderligere 20 butikker på vej over de kommende to måneder.
- Kunderne har taget rigtigt godt imod konceptet, siger Thomas Nielsen, der er kædedirektør i Coop 365.
Han er overbevist om, at aftalen om partnerskaber kan blive afgørende for Coop 365-kæden.
- Kunderne har taget rigtigt godt imod konceptet. Men forudsætningen for, at det alle steder kan blive en god oplevelse er, at vi har de bedste butiksledere og købmænd i hver enkelt butik, siger han og fortsætter:
- Med denne partnermodel har vi et tilbud, som ikke tidligere er set i - branchen. Det handler om ejerskab, købmandskab og frihed til selv at bestemme - uden at risikere sin egen privatøkonomi, siger Thomas Nielsen.
Flere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter