Butikker udnytter udenlandske studerende groft
Arbejdsgivere presser studerende til at udføre underbetalt arbejde, afslører TV 2-programmet Operation X. Virksomhedsdirektør forsvarer sig.
Torsdag aften kunne TV 2-programmet ’Operation X’ afsløre, hvordan butikker, cafeer og andre virksomheder groft udnytter udenlandske studerende, som ansættes til at udføre underbetalt arbejde.
Virksomhederne kan presse de studerende, fordi en EU-dom i 2013 slog fast, at EU-borgere, der studerer på en uddannelse i Danmark, også kan modtage dansk SU, hvis de arbejder mindst ti timer om ugen.
Med det i baghovedet har flere studerende, som står frem i programmet, taget et arbejde. Et arbejde, som giver dem ret til SU, men som ikke bliver betalt med den løn, det på papiret burde.
Timeløn på 40-45 kroner
Blandt dem, der står frem i ’Operation X’, er Max Voloaga fra Rumænien. Han startede i 2011 på uddannelsen ’hospitality and tourism management’ på University College Nordjylland i Aalborg og blev senere ansat hos virksomheden Bogø Sandwich.
- Ejeren forklarede, at de ville hjælpe mig med SU. De ville dybest set give mig SU, det var deres ord. Jeg tænkte, det lød mærkeligt, da det jo er den danske stat, der giver SU til studerende med et arbejde, siger Max Voloaga til TV 2, skriver Ritzau.
Han fik en ansættelseskontrakt, hvor aftalen formelt var 43 timers arbejde om måneden til en timeløn på 95 kroner. Realiteten var en anden. Han arbejdede 90-100 timer om måneden, men fik ikke mere i løn. Så timelønnen var i stedet 40-45 kroner, fremgår det af Operation X.
LÆS OGSÅ: Så meget steg lønnen for handelsansatte i 2015
Bogø Sandwich forsvarer sig
Hos Bogø Sandwich forklarer direktøren, Akram El-Hajj, at den lave løn skyldes, at nogle studerende bare arbejder langsommere end andre.
- Nogen arbejder 100 timer, nogen arbejder ikke 100 timer. Det er jo deres problem, at de arbejder så meget. Dem, der arbejder langsomt, det er jo op til dem, at de får den timeløn (45 kroner i timen, red.), siger direktøren til TV 2.
Efter EU-dommen er udbetalingen af SU til udenlandske studerende steget betydeligt. I 2013 udbetalte staten 97 millioner kroner, mens tallet i 2015 var steget til 321 millioner kroner.
LÆS OGSÅ: Her er den nye minimalløn for butikselever
Læs hele artiklen på TV 2 og RitzauFlere detailnyheder | Gå til forsiden |
Afstemning
Seneste nyheder
Netbutik køber virksomhed kendt fra DR-program
Kaffebutik bliver til en lille kæde
Danske stormagasiner satser på eksklusivt genbrug
Elev fra Matas løber med førstepladsen ved Fagprøveprisen
Ruller nyt smileymærke ud i landets butikker
Se de tre stærke prismodtagere ved årets Danish Retail Award
Fastholder mål om 40-50 butikker på dansk grund
Overtager ejerskab af møbelkæde for 1 krone
Seneste afstemninger
(Primært specialhandel) Hvordan er salget gået i første kvartal af 2023?
(Primært arbejdsgiver) Er den nye overenskomst fonuftig?
Hvordan endte julesalget 2022? (Primært specialhandel)
Hvordan endte Black Friday/Black Week salgsmæssigt sammenlignet med 2021? (Primært specialhandel)
Mest læste nyheder
Seneste nyheder
Seneste blogindlæg
Har coronakrisen givet varig opblomstring til bymidterne eller blot kunstigt åndedræt?
”Grøn” markedsføring er blevet et brandvarmt emne
Stop skævvridningen og vis erhvervssind: Udskyd udbetalingen af feriepenge og hjælp flere brancher!
Længere reklamationsret giver ikke mere holdbare produkter
Kære erhvervsminister: her er 5 grunde til at din argumentation om tilladt non-food salg i supermarkeder ikke holder en meter