Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Har du prøvet social selling i din butik eller som digital strategi?"

- Peter Skjold Mogensen, Lektor - Cph Business
L�s bloggen her

Butikker udnytter udenlandske studerende groft

Modelfotoet har intet med artiklen at gøre
Foto: Flikr



Friday den 27 May 2016 kl. 11:24 - Kilde: TV 2 og Ritzau

Arbejdsgivere presser studerende til at udføre underbetalt arbejde, afslører TV 2-programmet Operation X. Virksomhedsdirektør forsvarer sig.

Torsdag aften kunne TV 2-programmet ’Operation X’ afsløre, hvordan butikker, cafeer og andre virksomheder groft udnytter udenlandske studerende, som ansættes til at udføre underbetalt arbejde.

Virksomhederne kan presse de studerende, fordi en EU-dom i 2013 slog fast, at EU-borgere, der studerer på en uddannelse i Danmark, også kan modtage dansk SU, hvis de arbejder mindst ti timer om ugen.

Med det i baghovedet har flere studerende, som står frem i programmet, taget et arbejde. Et arbejde, som giver dem ret til SU, men som ikke bliver betalt med den løn, det på papiret burde.

Timeløn på 40-45 kroner

Blandt dem, der står frem i ’Operation X’, er Max Voloaga fra Rumænien. Han startede i 2011 på uddannelsen ’hospitality and tourism management’ på University College Nordjylland i Aalborg og blev senere ansat hos virksomheden Bogø Sandwich.

- Ejeren forklarede, at de ville hjælpe mig med SU. De ville dybest set give mig SU, det var deres ord. Jeg tænkte, det lød mærkeligt, da det jo er den danske stat, der giver SU til studerende med et arbejde, siger Max Voloaga til TV 2, skriver Ritzau.

Han fik en ansættelseskontrakt, hvor aftalen formelt var 43 timers arbejde om måneden til en timeløn på 95 kroner. Realiteten var en anden. Han arbejdede 90-100 timer om måneden, men fik ikke mere i løn. Så timelønnen var i stedet 40-45 kroner, fremgår det af Operation X.

LÆS OGSÅ: Så meget steg lønnen for handelsansatte i 2015

Bogø Sandwich forsvarer sig

Hos Bogø Sandwich forklarer direktøren, Akram El-Hajj, at den lave løn skyldes, at nogle studerende bare arbejder langsommere end andre.

- Nogen arbejder 100 timer, nogen arbejder ikke 100 timer. Det er jo deres problem, at de arbejder så meget. Dem, der arbejder langsomt, det er jo op til dem, at de får den timeløn (45 kroner i timen, red.), siger direktøren til TV 2.

Efter EU-dommen er udbetalingen af SU til udenlandske studerende steget betydeligt. I 2013 udbetalte staten 97 millioner kroner, mens tallet i 2015 var steget til 321 millioner kroner.

LÆS OGSÅ: Her er den nye minimalløn for butikselever

Læs hele artiklen på TV 2 og Ritzau


Flere detailnyheder Gå til forsiden




Daglig nyhedsmail:



Del artiklen:


Seneste cases og nyheder fra RetailDirect







Seneste jobs



detailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832




Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD