Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Alle kender ROI, men har du fokus på ROE?"

- Morten Max, MAX - Retail Made Simple
Læs bloggen her

Butikker risikerer enorme bøder

Foto: detailfolk.dkTorsdag den 10 september 2015 kl. 14:54 af: Søren Duran Duus - 0

Det er vigtigt, at arbejdsgivere er klar over, at der uden for sommermånederne gælder andre, skrappere regler for brug af udenlandske studerende, påpeger Dansk Erhverv.

Artiklen er opdateret 11. september klokken 11.32:

Nogle butikker og andre arbejdsgivere er klar over det, mens andre ikke er.

Det drejer sig om brug af udenlandske studerende fra lande uden for EU-/EØS-området, hvor konsekvenserne for arbejdsgiverne – og ikke mindst for den ansatte – kan være fatale, hvis loven overtrædes.

Reglerne bliver nemlig håndhævet meget kontant.

Reglerne er for så vidt ikke nye. Det specielle ved dem er, at det tilladte timeantal skifter, når der er tale om perioden fra september til og med maj, gør Dansk Erhverv opmærksom på.

LÆS OGSÅ: Jysk og Red Barnet samler ind til flygtningebørn

Timegrænse ni måneder om året

Sidste år blev ’Slagteren ved Kultorvet’ i Købehavn dømt i byretten til at betale 190.000 kroner i bøde, fordi han havde haft en udenlandsk studerende ansat. Som omtalt her på detailfolk.dk blev bøden gentaget i Østre Landsret i februar. I alt skulle slagteren betale en bøde på 125.000 kroner for at have ansat en udenlandsk studerende i for mange timer.

Det var, selv om arbejdstilladelsen var i orden. Men som udenlandsk studerende måtte man kun arbejde 15 timer om ugen, dog fuld tid i sommermånederne juni, juli og august. Den regel kendte slagteren ikke. Siden er timegrænsen blevet forhøjet til 20 timer per uge.

Også Coop og Dansk Supermarked har fået bøder på henholdsvis 210.000 og 450.000 kroner for samme forseelse som Slagteren ved Kultorvet.

LÆS OGSÅ: Kendt slagterbutik får rabat på kæmpebøde

Igen i år har en masse virksomheder haft udenlandske studerende ansat. Hvis de har valgt at forlænge aftalen med de studerende efter sommerferien, skal virksomhederne være meget opmærksom på, at de studerende højest må arbejde 20 timer om ugen, gør Dansk Erhverv opmærksom på.

Risikerer at blive sendt ud af landet

- Reglerne er meget rigide, og de bliver håndhævet meget kontant, uanset om der har været tale om god tro eller bevidst og systematisk snyd. Der gives ikke henstillinger eller advarsler, og de studerende risikerer at blive sendt ud af landet. Derfor gør vi meget ud af at fortælle vores medlemmer om det her, siger advokat Flemming Strømme Martinussen fra Dansk Erhverv.

Som arbejdsgiver skal man især være opmærksom på reglerne, hvis der er tale om studerende fra lande uden for EU/EØS. Sidste år var der 2817 studerende i Danmark fra lande uden for EU/EØS.

- Reglerne er i sig selv ganske fornuftige. Hvis timetallet var højere end de 20 timer, risikerer man jo, at studierne forsømmes. Problemet er den måde myndighederne håndhæver dem. Man bør konkret vurdere, om der har været tale om bevidst og systematisk omgåelse af reglerne, eller om der foreligger undskyldelige forhold til grund for overtrædelsen af reglerne, siger Flemming Strømme Martinussen i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Dansk Erhverv: Stor bødestraf til lille butik er urimelig

Sanktionerne:

  • Arbejdsgivere, der beskæftiger udlændinge uden fornøden tilladelse eller i strid med tilladelsens betingelser, kan straffes med bøde i størrelsesordenen 10.000-20.000 kroner per ansat per påbegyndt måned – eller fængsel i op til 2 år.
  • Man kan også blive udvist og straffet for ulovligt ophold i Danmark. Hvis man bliver udvist af Danmark, betyder det, at man får forbud mod at indrejse i alle EU- og Schengenlandene, herunder Danmark, i mindst 2 år.

 Flere detailnyheder Gå til forsiden

Kommentér denne artikel. (Du kan blive den første)Daglig nyhedsmail:Del artiklen:Kommentarer

Skriv kommentar med profil

> Log ind her, eller opret profil her


Skriv kommentar uden profil

> Vi benytter Google antispam løsning for din sikkerhed

Navn
E-mail (Vises ikke)
Husk den gode tone :-)


Seneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9A | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD