Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Den fysiske butiks største trussel!"

- Michael Friis Møller, Retailrådgiver – Meng & Company
L�s bloggen her

Dennis Clausager, detailfolk.dk



Dennis Clausager er stifter og ejer af detailfolk.dk og driver også fem tøjbutikker på Midt- og Sydsjælland. Er oprindeligt detailhandels-uddannet og siden hen Merkonom i markedsføring og organisation. Har i en lang detailkarriere haft stillinger som butikschef i blandt andet radiobranchen og sidenhen forskellige lederstillinger, blandt andet som kæde- og markedschef i Telia, inden han i 2006 slog sig ned som selvstændig.

Dennis blogger om stort og småt i detailbranchen, og er ikke bleg for finde den udfordrende eller skarpe kuglepen frem når der skal skrives.

Læs flere indlæg fra denne blogger

Kære udlejere. Hold hånden under butikkerne - og jeres egen investering!

Tuesday den 17 March 2020 kl. 09:33

Udviklingen i coronasmitten er alvorlig. Naturligvis først og fremmest for de mennesker, der direkte bliver ramt af sygdommen, og vi har alle et ansvar for at agere ansvarligt for at undgå at sprede smitten yderligere.

Regeringen har været tvunget til at træffe nogle tunge, men nødvendige, beslutninger for at mindske smitten og sikre sundhedssektoren - respekt for at turde handle.

Forretningsmæssigt er virussen og beslutningerne på ganske få dage gået fra at påvirke nogle få, specifikke brancher til at ramme erhvervslivet bredt og i høj grad også detailbranchen.

Den afledte effekt af både forbud mod større forsamlinger og frygten for smitte, kombineret med den økonomiske usikkerhed blandt kunderne, medfører en alvorlig situation for landets butikker.

Nedgangen i omsætningen blandt specialbutikkerne er næsten ubegribelig voldsom. Fra den ene dag til den anden er kunderne stort set forsvundet. En undersøgelse hos medlemmerne i brancheorganisationen Dansk Detail viser, at godt 67 % af mode-, sko- og livsstilsbutikkerne er gået mere end 65% tilbage i salg hen over weekenden sammenlignet med forrige weekend. Det er tal, der skaber en øjeblikkelig likviditetskrise hos mange, endda samtidig med at de sæsonbestemte butikker i disse uger modtager store mængder af varer, der forfalder til betaling efter kort tid.

Regeringen har, sammen med arbejdsgiverne og fagbevægelsen, fremlagt tiltag, der kan afbøde noget af den økonomiske krise. Blandt andet mulighed for delvis lønkompensation under visse betingelser. Målsætningen er naturligvis at fastholde så mange i arbejde som muligt i håbet om, at krisen er ”kortvarig”.

Det vil hjælpe nogen, men langtfra alle.

Lønomkostningen er det ene tunge ben for alle, der driver detail. Det andet tunge ben er huslejen, hvor de sidste års faldende omsætning i forvejen udfordrede mange butiksejere, hvorfor nogen så har forsøgt at få forhandlet nye lejekontrakter på plads med udlejer. Ikke alle udlejere har været, eller er, åbne for mere fleksible kontrakter med f.eks. en omsætningsbestemt husleje. For nogen skyldes det, at ændrede kontrakter vil betyde ændrede finansieringsmuligheder, og for andre har man ikke ”lidt” nok selv i form af manglende lejere, eller set nok ledige lejemål i nabolaget til, at ville overveje nedsættelser.

Nu er tiden vist kommet til, at udlejerne medvirker til at holde hånden under deres lejere ved at give konkrete nedsættelser i den (forhåbentlig) korte periode, krisen varer. Enten i form af egentlige ”krise-nedsættelser” eller som enkeltstående markedsføringstilskud. Alt sammen naturligvis med udgangspunkt i individuel dialog og med behørig omsætningsdokumentation fra lejeren, der ellers risikerer at lide en hurtig likviditets-død.

Hensættelse af huslejebetalingen er et alternativ, som måske kan løse en akut likviditetsudfordring, men det løser ikke den manglende indtjening og en dermed en truende konkurs. En mulig model kunne være at en omsætningsnedgang på 30% ville betyde en nedsættelse på f.eks. 30% i en nærmere aftalt periode, eventuelt vurderet fra måned til måned. Og selvfølgelig med en nedre grænse.

Hvis ikke udlejerne er åbne for dialog om at finde fælles fodslag med lejerne, og krisen bliver længerevarende, så risikerer coronakrisen, i min optik, at blive det sidste søm i mange fysiske butikkers kiste.

Og hvem skal så flytte ind i alle de ledige lejemål og hvilken værdi har ejendommen så?

Så kære udlejer - et godt råd: vær åben for dialog og om at medvirke til, at holde hånden under dine lejere og beskyt dermed din ejendomsinvestering og fremtidige værdi. Vi er i samme båd og afhængige af hinanden!

>> LÆS FLERE INDLÆG FRA DENNE BLOGGER



Del dette indlæg:



Seneste cases og nyheder fra RetailDirect







Seneste jobs



detailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9B | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832




Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD