Tilmeld detailnyheder     Tip en ven om detailfolk     Cookies     Sitemap     RSS

"Alle kender ROI, men har du fokus på ROE?"

- Morten Max, MAX - Retail Made Simple
Læs bloggen her

Ny planlov vedtaget: Det betyder den for detailhandlen

Foto: Dansk Supermarked GroupAfstemning

Er den nye planlov god for detailhandlen?

Ja, den er god for stort set alle danske butikker
 
Dette kompromis gør hverken til eller fra
 
Nej, planloven burde været givet mere fri
 
Ved ikke
 
Torsdag den 9 juni 2016 kl. 14:26 af: Søren Duran Duus - 1

Et flertal på Christiansborg har torsdag vedtaget en ny planlov, som betyder en række ændringer for butikker i og uden for byer.

Torsdag har regeringspartiet Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Konservative indgået en aftale om ’Et Danmark i bedre balance – Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder i hele landet’, som er overskriften på den nye planlov. En lov, der blandt andet bestemmer, hvor store dagligvarebutikker må være i og uden for byer.

Ifølge partierne bag den nye planlov har ’de ønsket at give kommunerne større fleksibilitet i planlægningen for detailhandel med udgangspunkt i lokale ønsker og forhold’.

- Alle byer, uanset størrelse, får fremover mulighed for at planlægge for udvalgsvarebutikker uden størrelsesbegrænsninger, hvis det ønskes lokalt, lyder det fra partierne med erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, Venstre, i spidsen.

LÆS OGSÅ: Coop og Dansk Supermarked uenige om ny planlov

Butikker

Planloven sætter i dag grænser for udvalgsvarebutikkernes størrelse, så der kun i byer med over 40.000 indbyggere kan bygges nye butikker på mere end 2.000 m2. Samtidig skal udvalgsvarebutikker primært ligge i bymidterne.

- Begrænsningerne kan medvirke til, at danske forbrugere betaler unødigt høje priser og får et mere begrænset udvalg. Når forbrugerne vælger udvalgsvarebutik, lægger de vægt på sortimentet, skriver Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Konservative.

Partierne oplyser endvidere, at der samtidig skal kunne udlægges nye aflastningsområder, det vil sige butiksområder, uden for bymidterne.

Sproglig ændring

- Kommunerne vil kunne planlægge for dagligvarehandel inden for disse rammer, under hensyntagen til kundegrundlaget og andre lokale forhold, fremhæver Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Konservative, som står bag den nye planlov.

Rent sprogligt har forhandlingerne tilsyneladende også resulteret i, at der i modsætning til regeringens oprindelige udspil fra november 2015 ikke længere er tale om en ’liberalisering’ af planloven, men i stedet en ’modernisering’.

Lovforslaget forventes fremsat i oktober 2016 med henblik på ikrafttrædelse i januar 2017.

 

Overblik: Ny planlov

- Planlovens størrelsesbegrænsning for dagligvarebutikker i lokalcentre og som enkeltstående butikker vil fremover være 1.200 m2

- Størrelsesbegrænsningen for dagligvarebutikker i bymidter og bydelscentre vil fremover være 5.000 m2 mod 3.500 m2 i dag

- I aflastningsområder vil grænsen fremover være 3.900 m2, og der gives mulighed for at udlægge nye aflastningsområder (til sammenligning har hypermarkeder typisk størrelser på 10.000-25.000 m2)

LÆS OGSÅ: Planlov: Regeringen vil liberalisere og hjælpe detailbranchenFlere detailnyheder Gå til forsiden

Kommentér denne artikel. (1) har kommenteretDaglig nyhedsmail:Del artiklen:Kommentarer

Danny Elkjær


03-01-2017 10:54

Hej, er den nye Planlov endeligt vedtaget og i kraft ?

 

Skriv kommentar med profil

> Log ind her, eller opret profil her


Skriv kommentar uden profil

> Vi benytter Google antispam løsning for din sikkerhed

Navn
E-mail (Vises ikke)
Husk den gode tone :-)


Seneste jobsdetailfolk.dk | A.P Møllers Allé 9A | DK-2791 Dragør | Tlf.: 32 94 20 27 | CVR: 34735832
Tilmeld nyhedsbrev

Få detailnyheder direkte i din indbakke

Tilmeld dig den gratis daglige nyhedsmail og hold dig opdateret om branchen

Fornavn
 
Efternavn
 
 
 
TILMELD